Zelf videobanden digitaliseren

Tegenwoordig zijn we gewend om overal films te kunnen bekijken zonder medium, lang leve de diverse streaming diensten. Media zoals filmspoelen en videobanden, zelfs DVD’s, zijn uit de tijd. Heb je nog oude media liggen, dan is het steeds belangrijker om je oude video collectie te digitaliseren. Zo kun je deze op een moderne manier bekijken en behouden voor de toekomst. Maar hoe doe je dat precies? Hieronder tips om jouw videobanden te digitaliseren.

Waarom zou je videobanden digitaliseren?

Er zijn meerdere redenen om je videobanden te digitaliseren. Ten eerste is het een goede manier om je oude herinneringen te behouden. Videobanden zijn gevoelig voor beschadiging en kunnen vervagen, terwijl digitale bestanden veel langer mee gaan. Bovendien kun je deze bestanden op verschillende apparaten bekijken, zoals je smartphone, tablet of laptop. Zo hoef je niet langer te zoeken naar een goedwerkende videorecorder om je oude opnamen te bekijken en die werkend te krijgen op je televisie. 

Wat heb je nodig?

Voordat je begint met digitaliseren, heb je enkele dingen nodig. Ten eerste heb je een goede videorecorder nodig die videobanden kan afspelen. Als je deze niet meer hebt, kun je er ook voor kiezen om een tweedehands videorecorder te kopen. Daarnaast heb je een computer met een zogeheten capture kaart nodig om het videobeeld op te vangen. Tot slot heb je speciale software nodig om het videobeeld op te nemen en om te zetten naar een digitaal bestand. 

Hoe ga je te werk?

Als je alle benodigdheden hebt, kun je beginnen met digitaliseren. Zet de videorecorder aan en sluit deze aan op je computer met behulp van de benodigde videokabel, zoals een HDMI-kabel of een S-Video-kabel. Start vervolgens de opname-software op en zorg ervoor dat deze de videoband opneemt. Laat de videoband vervolgens afspelen en stop de opname wanneer je klaar bent. Het digitale bestand dat je hebt opgenomen, kun je vervolgens opslaan op je computer.

Conclusie

Met deze stappen kun je je eigen videobanden digitaliseren. Zo kun je je oude video collectie op een moderne manier bekijken en behouden voor de toekomst. Het enige wat je nodig hebt naast tijd, is een videorecorder, een computer met videokaart en opname-software.

Waarom kiezen voor professioneel digitaliseren?

Bij het professioneel digitaliseren zijn er extra aspecten met geavanceerde apparatuur (zoals de hardware voor synchronisatie en kleuring en de inzet van professionele recorders), handelingen en software.

Om hiermee te zorgen voor een stabiel beeld met juiste kleuren waarbij beeld- en geluid synchroon is en blijft. Tracking optimaliseren voor scherp en volledig beeld en het weghalen van overbodige delen om tenslotte met de juiste compressie te komen tot het maximale eindresultaat als digitaal bestand. Bekijk hier de mogelijkheden en kosten voor het professioneel laten digitaliseren van videobanden.

Bel ons voor meer informatie

of e-mail naar info@haropi.nl of via het contactformulier

Rolf Hermse

06-20 26 31 46
Rolf Hermse
Geffen

Pim van Mun

06-46 11 77 12
Pim van Mun
Oss

Contactgegevens

Actief in heel Nederland
Persoonlijk brengen en halen op onze locaties

Gratis* ophaalservice in geheel Nederland

Openingstijden
Op afspraak dagelijks (ook in weekenden)

Locatie Geffen
Den Oven 33
5386 EW Geffen

Locatie Oss
Harnas 3
5346 WR Oss